Extrastämma 24 oktober 2023

Styrelsen kallar till extra föreningsstämma för att dels rösta om förslag till ändringar av föreningens stadgar dels informera om flytt av soprum samt ändrade förhållanden gällande uthyrning av lokal till förskola.

Kallelse

Kallelse till extra föreningsstämma redovisas som bifogad fil nedan. 

Förslag till stadgeändring

Vad är föreningsstadgar?

Stadgarna är bostadsrättsföreningens grundläggande regler. Stadgarna styr bostadsrättsföreningens styrelsearbete och alla medlemmars förhållande till föreningen. Ju tydligare stadgar en förening har desto bättre möjligheter har styrelsen att löpande ta hand om föreningen på bästa sätt.

Skäl till ändring av stadgar

På grund av ändringar i den lagstiftning som bostadsrättsföreningar lyder under ska bostadsrättsföreningar uppdatera sina stadgar så de stämmer överens med ny lagstiftning. Lagändringar gäller främst Lag om ekonomiska föreningar samt Bostadsrättslagen. Därutöver föreslås även förtydliganden.

Utformning av stadgar

Föreningen är medlemmar i en intresseorganisation som heter Bostadsrätterna. I och med detta har vi tillgång till deras juristers kunskap. Föreningens stadgar följer sedan tidigare Bostadsrätternas stadgemall. Denna uppdatering av föreningens stadgar utgår från Bostadsrätternas stadgemall för 2023. 

Beslut om stadgeändring

Beslut om ändring av stadgar ska tas på två efterföljande stämmor. För att förslaget ska gå igenom krävs enkel majoritet på första stämman, dvs mer än hälften av totala antalet avgivna röster på stämman, respektive kvalificerad majoritet på andra stämman, dvs minst 2/3 av totala antalet avgivna röster på stämman.

Förslag till stadgeändringar

Endast de paragrafer som föreslås ändras redovisas i bifogad fil, Förslag till stadgeändringar. Vänster kolumn redovisar nuvarande lydelse där text som föreslås utgå är genomstruken medans höger kolumn redovisar förslag till ny lydelse där ny text är gulmarkerad. Då paragraf 6 inte finns med i nuvarande stadgar medför det att alla paragrafer i förslag till ny lydelse därefter behöver byta nummer.

Flytt av soprum

PreZero, Stockholms Stads entreprenör för avfallshämtning, har aviserat att man avser att sluta hämta avfall från våra avfallsrum vid port 14 och 16 då detta innebär att avfallshämtarnas bilar måste backa till hämtningsplatsen. Detta innebär en olycksfallsrisk då förarna inte har full uppsikt bakåt. Beslutet stöds av nya riktlinjer från Arbetsmiljöverket.

Styrelsen ser inte några möjligheter att bestrida beslutet som sådant då vi riskerar att avfallshämtningen upphör på grund av så kallat ”Skyddstopp”. Styrelsen har istället undersökt olika alternativa lösningar till avfallsrummen vid port 14 och 16 och söker stämmans stöd för en lösning där vi genomför en rockad bland avfallsrum och cykelrum/förrådsrum. Lösningen innebär därmed ingen yttre påverkan på fastigheten.

Förslag

  • Hushållssopor: Hushållsavfall och matavfall flyttas till port 8 där det gamla avfallsrummet som nu är uthyrda extra förråd återställs som soprum (dörr mot gården).
  • Plastförpackningar och metall: Flyttas till nuvarande cykelrum vid port 8 eller 10.
  • Pappersförpackningar och glas: Flyttas till nuvarande cykelrum vid port 8 eller 10.
  • Tidningar, som i dagsläget är placerade i ett överdimensionerat rum, flyttas till befintligt avfallsrum vid port 70.

Avfallsrum vid port 14 och 16 omvandlas till cykelrum som motsvarar förlorade cykelrum vid port 8 och 10, se ritning. Medlemmar som idag hyr extra förråd kommer även fortsättningsvis att erbjudas detta. Extra förråd kommer att uppföras i det rum som idag brukas för återvinning av pappersförpackningar.

Kostnad

Budget för arbetet är ca 50.000 kr exklusive ombyggnad av låssystem som inte kommer att genomföras under nuvarande budgetår.

Ritning avfallsrum/cykelrum/förråd

Ritningsbilaga som visar placering av avfallsrum/cykelrum/förråd före och efter ombyggnad redovisas i bifogad fil.