Historik

Bostadsområdet Söderberga Gård byggdes i början av 1990-talet invid det som då var Beckomberga mentalsjukhus vars byggnader ligger i västra Bromma mot gränsen till Vällingby. Området har varit bebott sedan 300-talet med olika bebyggelser fram tills idag.

Gammal bebyggelse

Trakterna vid Beckomberga räknas som ett av de områden i Bromma som först bebyggdes. Till stor del består stadsdelen av lätt kuperat område med mindre skogshöjder. Ett väl utpräglat spricklandskap med skogsbackar och moräner. Här fanns förutsättningar för odling redan under järnåldern. Från tidig vikingatid har man här funnit ett 40-tal gravkullar och stensättningar i olika former.

Namnet Beckomberga betyder ungefär "de som bor vid bäcken" och är känt sedan 1300-talet. I norra delen av det som tillhörde Beckomberga sjukhusområde, låg Beckomberga by. Byn bestod under medeltiden av tre gårdar - Södergården, Mellangården och Norrgården. I 1640 års jordebok möter man formen "Bäckomberga", "bäckborna", det vill säga "de som bor på bäckbornas berg".

År 1898 köpte tobaksfabrikören Knut Ljunglöf Beckomberga. Han dränerade dåvarande sumpmarker och lät gräva ett brett dike från Kyrksjön till Råcksta träsk. Diket går idag med öppet dike utefter Beckombergas södra gräns mellan Bällstavägen och Beckombergavägen och därefter i kulvert ner till Råcksta träsk. Syftet var att förse Kvarnvikens kvarn med ett större utflöde till bäcken från Råcksta träsk ner till Mälaren. 

Beckomberga sjukhus

Tomten Beckomberga gård på 78 hektar förvärvade kommunen 1927 av Knut Ljunglöfs son, Robert Ljunglöf. Förste stadsläkare Ivar Andersson och akitekt Carl Westman fick i uppdrag att utarbeta ritningar för det nya kommunala sinnessjukhuset i nordvästra Bromma. Sjukhuset byggdes i vacker och omväxlande natur med både skog och öppen mark. 1932 stod Beckomberga Sjukhus färdigt att ta emot sina första patienter.

På sjukhusets informationsskylt står att läsa: "Dubbla lindalléer leder från söder upp till anläggningen som är på samma gång monumental och anspråklös. Byggnader med putsade fasader och småspröjsade fönster ligger symmetriskt placerade kring en rektangulär gård med strikta planteringar. På var sida om gården ligger de två största vårdpaviljongerna  - den kvinnliga i väster och den manliga i öster. I söder begränsas gården av administrationsbyggnaden, i norr av köksbyggnaden. Mitt på gården ligger festsalen med patientbibliotek, avsedd för bland annat gudstjänster, konserter och filmföreställningar."

Sjukhuset var för tiden enormt påkostat bygge, 17,3 miljoner kronor. Fullt utbyggt skulle det rymma mer än 1600 patienter och bli en av Europas största mentalsjukhus. 1995 drygt 60 år senare är sjukhuset tömt och patienterna utslussade till andra vårdformer. 

Nutida bebyggelse

Under 1990 till 1995 byggs bostadsområdena Söderberga Park i Beckombergas norra del och Söderberga Gård i den västra delen. I Söderberga Park bildas tre bostadsrättsföreningar och i Söderberga Gård en hyresrättsförening och tre bostadsrättsföreningar. Lägenheterna är för tiden påkostade med rymliga kök och toaletter. De större lägenheterna förses med två toaletter där den ena utrustas med tvättpelare. Luftiga trappuppgångar med hiss ger ett välkomnande intryck. Gårdarna är stora, välplanerade och skyddade från trafik.  

För att förse området med en skola anpassas sjukhusets mindre lokaler i den norra delen för att rymma Söderbergaskolan för barn från förskoleklass till årskurs 5. Dessa lokaler var ursprungligen skola inom Beckomberga för utbildning av mentalskötare. Skolan byggs senare till med en ny byggnad och den gamla värmecentralen blir matsal. Samtidigt byter skolan namn till Beckombergaskolan och har idag förskoleklass till årskurs 6. Idag finns förskolor och grundskolor upp till årskurs 9 då sjukhusets lokaler successivt renoverats och anpassats för ny verksamhet. 

Under 2000 och 2010-talet uppförs bostäder även i den tidigare sjukhusparken. Utformning av denna bebyggelse skulle ske på institutionsparkens villkor där parkens grundläggande karaktär ska bevaras. Detta innebar bland annat att lindallén utefter Beckombergavägen bevarades samt att husen inte fick byggas högre än 4-5 våningar. Även de väl tillvaratagna moräner, undersökta av geologen De Geer och nu av riksintresse, som ligger i området ska bevaras. De Geer-morän som är en avyttring från inlandsisen avsmältning, utgör en del av ett moränstråk som fortsätter mot Bromma kyrka. De har troligen formats i sprickor parallellt med iskanten. 

Under 2010-talet byggs även de gamla sjukhusbyggnaderna om till lägenheter. Husen renoveras utvändigt för att bevara den ursprungliga arkitekturen och de tidigare vårdpaviljongerna förses med balkonger och uteplatser. Den stora innergården bevaras och tillför ett stort mervärde för boende.

Slutord

Idag pågår ombyggnad av Bromma sjukhus som har sin verksamhet i den stora tegelbyggnaden vilken byggdes 1971 och tidigare hette Medicinskt centrum. Ombyggnaden är omfattande och med inriktning att återanvända ursprungliga byggnadsdetaljer. Här kommer geriatrisk vård, vårdcentral, rehab, laboratorium, gym, blomsteraffär samt lunchrestaurang och kafé att rymmas.

Beckombergaområdets omdaning efter att mentalsjukhusets verksamhet lades ner är i och med detta slutfört. Stadsdelen har omvandlats till en lummig oas med en bebyggelse bestående av dels gamla sjukhusets byggnader dels kompletterat med nya punkthus och radhus. Allt inramat av institutionsparkens ursprungliga karaktär.