Systematiskt brandskyddsarbete

Föreningen bedriver systematiskt brandskyddsarbete i fastigheten löpande med ledning av en brandkonsult. Systematiskt brandskyddsarbete är ett lagkrav.

Systematiskt brandskyddsarbete, SBA, är en metod för att säkerställa att man har ett fungerande brandskydd. Fastighetsägare och bostadsrättsförening är enligt lag skyldiga att bedriva systematiskt brandskyddsarbete för att förhindra att brand uppstår samt begränsa att brand sprider sig.

Arbetet innebär att man planerar, utbildar, dokumenterar, kontrollerar och följer upp brandskyddsarbetet i en byggnad eller verksamhet. Det är viktigt att man definierar vem som ansvarar för vad.

Föreningen har senaste åren, med ledning av brandkonsult tillika medlem i styrelsen, ställt samman material för att kunna bedriva systematiskt brandskyddsarbete. Arbetet har inneburit en inventering av fastighetens brandskydd, identifierat vilka brister som finns och vilka åtgärder som behöver tas. Allt detta har sedan sammantällts i en beskrivning av brandskyddet, brandritningar och ett inventeringsprotokoll. Även ett komplett underlag för att kunna följa upp brandskyddet frammåt har tagits fram.

Två st i styrelsen har introducerats i detta brandskyddsarbete och kommer ansvara och driva frågan vidare.