Radonmätning vintern 2022/2023 och 2023/2024

Radonmätning har utförts i fastigheten under vintern 2022/2023 samt vintern 2023/2024. Resultatet visar radonhalter under referensvärdet för samtliga lägenheter utom en. Åtgärder kommer att behöva vidtas och nya mätningar utföras för denna lägenhet. 

Vad är radon?

Radon är en osynlig och luktfri gas som bildas när radioaktiva grundämnet radium sönderfaller. När gasen i sin tur sönderfaller bildas så kallade radondöttrar som är radioaktiva metallatomer. Radondöttrar fastnar på damm som vi andas in och kommer på så sätt ner i luftrör och lungor. Radon kan framkalla lungcancer.

Varför radonmätning?

Referensnivån för radon i inomhusluften är 200 Bq (Becequerel/m3). Är radonhalten högre än referensvärdet är den en olägenhet för människors hälsa.

Bostadsrättsföreningen är ansvarig för att radonhalten i bostäder i föreningens fastighet inte överstiger referensnivån för radon i inomhusluften, enligt 9 kapitel 9 § miljöbalken. Föreningen ska se till att radonhalten är kontrollerad och att eventuell radonsanering genomförs.

Strålsäkerhetsmyndigheten och Boverket rekommenderar att mätning utförs var 10:de år. Det är nu 10 år sedan senaste kontrollen gjordes och därmed dags för att göra nya mätningar.

Mätning och metod 

Mätningen ska ske i alla lägenheter i markplan samt i ett urval av övriga bostadsytor på olika våningsplan i olika trappuppgångar. Totalt ska 30% av alla lägenheter ingå i mätningen. Det innebär att drygt 30 lägenheter i vår förening ska kontrollmätas.

Mätningen ska ske under eldningssäsongen, oktober-april, och pågå i 2-3 månader.

Resultat

Mätning som gjordes under vintern 2022/2023 visade att för två av fastighetens lägenheter, en i port 70 respektive en i port 68, en radonhalt som ligger något över föreskriven referensnivå. 

Åtgärder har vidtagits för att minska radonhalten i dessa lägenheter. Dock visar mätning gjord under vintern 2023/2024 att referensvärdet fortfarande översteg något i lägenheten i port 70 varför ytterligare åtgärder kommer behöva vidtas.

För övriga lägenheter har mätning visat godkänt resultat och därmed behöver ingen ny mätning utföras i dessa lägenheter.