Föreningens ekonomi 2021/2022

Jämförelse brf Söderberga Park/Gård, viktiga händelser 2021 samt planerade åtgärder 2022.

Jämförelse brf Söderberga Park/Gård

Bostadsområdena Söderberga Park och Söderberga Gård byggdes i början av 90-talet. Vid den tiden rådde ekonomisk kris i Sverige. För att under dessa förhållanden kunna sälja nybyggda bostadsrätter sattes insatsen lågt och därmed blev föreningens skuld stor. Fram till 2001 hade bostadsrättsföreningar rätt att dra av räntekostnader varför de fram tills dess inte drabbades så hårt av den höga belåningsgraden.

I Söderberga Park/Gård bildades 6 st bostadsrättsföreningar med liknande tekniska och ekonomiska förutsättningar. För vår förening och brf Mittenbäcken ingår även större hyreslokaler i fastigheten.

Föreningarna har under resans lopp haft olika strategier att klara ekonomin långsiktigt. I vår förening blev utfallet en låg avgift och låg amortering under de första 15 åren. Under de senaste 14 åren har motsatta förhållanden rått där vi haft den högsta avgiften under en längre period och samtidigt gjort störst amortering. Här nedan redovisas en jämförelse av nyckeltal från årsredovisning 2020 för de aktuella bostadsrättsföreningarna.

Område

Brf

Avgift/

kvm

Hyreslokaler

Amortering/

taxeringsvärde

Skuld/

taxeringsvärde

Söderberga

Park

Västerbäcken

*

0 kvm

*

*

Mittenbäcken

685 kr

437 kvm

0,5 %

53 %

Österbäcken

*

105 kvm

*

*

Söderberga

Gård

Söderberga Gård nr 1

861 kr

820 kvm

2,8 %

39 %

Beckasinen

833 kr

0 kvm

1,6 %

44 %

Soltunet

684 kr

60 kvm

0,6 %

32 %

* Uppgift saknas på föreningens hemsida för 2020

Jämförelsen visar att brf Söderberga Gård nr 1 med en relativt hög avgift och stora amorteringar kommit ikapp med avseende på nivå för belåningsgrad. Styrelsen har jobbat målmedvetet med att sänka kostnaderna, amortera ner föreningens skuld och visa prognoser för hur föreningens ekonomi ska kunna klaras långsiktigt. Det låga ränteläget under de senare åren har inneburit att processen att komma ikapp har gått betydligt fortare än förväntat.

Medlemmens del av föreningens amortering

Styrelsen eftersträvar att hålla så stabil nivå på avgiften som möjligt (likhetsprincipen). Mot föreningens bakgrund har det de senaste 15 åren varit helt nödvändigt att hålla höga avgifter för att ge utrymme till större amorteringar. Denna del av avgiften kompenseras medlemmar för vid försäljning.

Medlemmens del av amortering som föreningen gjort under aktuell tidsperiod är avdragsgill på reavinsten vid försäljning. SBC ombesörjer uträkning av medlemmens andel av gjord amortering, vilken även redovisas på deklarationen.

Väsentliga händelser 2021

Här följer en summering av händelser, förutom löpande åtgärder, under året:

  • omförhandlat föreningens lån till en genomsnittlig ränta på 0,65 % samt amorterat 3,1 Mkr
  • modernisering av en hiss där styr- och reglerutrustning bytts ut, ny innerdörr samt ny inredningen installerats
  • renoverat fuktskadad fasad vid nivåskillnad mellan tak
  • rensat i alla cykel- och barnvagnsrum

Inför 2022

Budget för 2022 tar höjd för ett periodiskt underhåll på 1,8 Mkr för modernisering av två hissar, nya ytskikt i bastun, stamspolning samt sotning ventilationskanaler. Med en sänkt avgift på 3% ger det ett resultat på 0,9 Mkr och ett utrymme för amortering på 2,0 Mkr samtidigt som likvida medel är oförändrade.

Slutsats

Styrelsens strategi är fortsatt amortering för att klara perioder med höjt ränteläge samt de underhållsåtgärder som fastigheten står inför, utan att behöva höja avgiften. I föreningens flerårsbudget antas att tomträttsavgäld höjs med 20% per 5-års period. Osäkerheter finns dock i framtida intäkter och kostnader gällande föreningens lokaler. Sammantaget har bedömning gjorts att utrymme för avgiftssänkning finns. Styrelsen har beslutat att sänka avgiften från 2022-01-01 med 3%.

Vi kommer att arbeta för en fortsatt positiv utveckling för föreningen och målsättningen är att det utifrån våra förutsättningar ska vara ett tryggt och bra boende för medlemmarna.

God Jul och Gott Nytt År önskar styrelsen

Anders, Anna, Gabriella, Henrik, Jan-Hein, Josef, Karin och Martina