Föreningens ekonomi 1992 till 2023

Summering av föreningens ekonomi samt nästa års obligatoriska nyckeltal för bostadsrättsföreningar. Väsentliga händelser 2022 och planering inför 2023.

Vårat bostadsområde byggdes i början av 90-talet då det rådde ekonomisk kris i Sverige. Insatsen sattes därmed lågt och föreningens skuld blev stor. Fram till 2001 hade bostadsrättsföreningar rätt att dra av räntekostnader varför de fram tills dess inte drabbades så hårt av den höga belåningsgraden.

Föreningarna i området har under resans lopp haft olika strategier att klara ekonomin långsiktigt. I vår förening blev utfallet en låg avgift och låg amortering under de första 15 åren. Under de senaste 15 åren har motsatta förhållanden rått där vi haft den högsta avgiften under en längre period och samtidigt gjort störst amortering.

Nyckeltal för bostadsrättsföreningar

Från och med nästa år blir fem nyckeltal obligatoriska i föreningarnas årsredovisning. Detta för att det ska bli lättare att jämföra olika bostadsrättsföreningars ekonomi. Här nedan redovisas dessa nyckeltal utifrån årsredovisning 2021 samt dess riktvärden, för oss och våra grannföreningar.

Brf

Avgift/

kvm brf

Drifts-kostnad/

kvm tot

Ränte-

utgift/

intäkter

Skuld/

kvm tot

Ränte-känslig-het

Söderberga Gård nr 1

835 kr

246 kr

4,0 %

5.695 kr

5,8

Beckasinen

833 kr

262 kr

5,4 %

6.871 kr

8,2

Soltunet

684 kr

304 kr

7,3 %

5.442 kr

7,8

Bra

 

≤200 kr

<15 %

<5.000 kr

≤5

Normalt

600 - 700 kr

 

 

 

 

Dåligt

 

>400 kr

>35 %

>10.000 kr

>15

Beräkning har gjorts med ledning av Styrelsehandboken 2022. Jämförelsen visar att vår förening och Beckasinen ligger högt när det gäller avgiften vilket har sin bakgrund i det utgångsläge vi hade med låga insatser. Soltunet bildades några år senare och fick bättre villkor. En annan faktor är att föreningarna i Söderberga har större gemensamma utrymmen vilket medför högre avgift och driftskostnad. Driftskostnaden är förhållandevis lika i föreningarna vilket kan förklaras med att fastigheterna är byggda och utrustade på liknande sätt.

Föreningarna har utnyttjat det låga ränteläge som rått under senare år genom att amortera ner lånen. Detta visas i de positiva resultaten gällande nyckeltalen ränteutgift/intäkt, skuld/kvm totalyta samt räntekänslighet. Här har vår brf gjort en enastående upphämtning.

Väsentliga händelser 2022

Här följer en summering av året:

  • omläggning av lån till en genomsnittlig ränta på föreningens samtliga lån på ca 1,0% samt amorterat 1,5 Mkr av total skuld som vid årets början uppgick till 48,0 Mkr
  • modernisering av två hissar
  • genomfört stamspolning i hela fastigheten
  • åtgärdat ytskikt i bastuns duschutrymme samt tvättstugans hall

Inför 2023

Styrelsen har lagt en budget för 2023 som tar höjd för ökade drifts- och räntekostnader samt ett periodiskt underhåll på ca 1,6 Mkr för modernisering av två hissar, sotning av ventilationskanaler samt målning av entrétak och dörrar. Ett resultat på ca 0,3 Mkr ger utrymme för amortering på ca 1,4 Mkr samtidigt som likvida medel är oförändrade.

För flerbostadshus gäller från 2022 friköp av tomt till 85% av marktaxeringsvärdet. Fram till årsskiftet kan friköp göras till 2021 års marktaxeringsvärde. Föreningens underhållsplan och flerårsbudget visar att:

  • Friköp av tomt och konservativt antagen ränta innebär större framtida avgiftshöjningar samt en belåning på ca 95 Mkr efter att stambyte utförts.
  • Tomträtt och konservativt antagen ränta innebär mindre avgiftshöjning på sikt och en belåning på ca 50 Mkr efter att stambyte utförts.

Med budgetens resultat och underhållsplan samt möjlighet för långsiktig amortering enligt flerårsbudget har styrelsen beslutat att inte förorda friköp av tomt samt att behålla avgiften oförändrad.

Vi kommer att arbeta för en fortsatt positiv utveckling för föreningen där målsättningen är att det utifrån våra förutsättningar ska vara ett tryggt, trevligt och prisvärt boende för medlemmarna.

God Jul och Gott Nytt År önskar styrelsen

Anders, Anna, Gunnar, Jan-Hein, Josef, Karin och Niclas