Rutiner för att förhindra legionella

Legionellabakterier, som kan ge upphov till allvarliga sjukdomar, kan finnas i byggnaders tappvatteninstallationer. Det är därför viktigt att installationerna utformas och hanteras för att förhindra tillväxt av legionellabakterier och andra bakterier.

Bakgrund

Legionellabakterier finns naturligt i vattendrag, sjöar och mark och kommer in i fastigheten via kallvattnet. I undercentralen värms kallvattnet upp och blir till varmvatten. I kall- och varmvatten finns tillräckligt med näringsämnen för att bakterier ska kunna växa till. Bakterierna förökar sig mellan 20 och 45 °C. Legionellabakterierna kan följa med i vattendimma (aerosol). Vattendimma uppstår när vattenstrålar slås sönder som vid duschning. För att man ska bli sjuk krävs att bakterien ska komma ner i lungorna, som när man andas i duschen. Att dricka vattnet anses inte farligt.

Legionärssjuka är en allvarlig form av lunginflammation som yttrar sig med hög feber, frossa, huvudvärk och muskelsmärtor, åtföljt av torrhosta, andningssvårigheter och lungsymtom. Mellan 5 och 30 procent av de legionärssjuka dör av sin sjukdom.

Ansvar

Boverket, som har rätt att skriva föreskrifter om tekniska krav på byggnader och dess installationer, anger att för att förhindra legionella ska installationer för tappvarmvatten utformas så att en vattentemperatur på lägst 50 °C kan uppnås efter tappstället.  

Den som äger eller hyr bostäder och lokaler ansvarar för att byggnaden och dess installationer inte är skadliga för dem som vistas i byggnaden, enligt Miljöbalkens bestämmelser om hälsoskydd. Miljö- och hälsoskyddsnämnden i kommunen är tillsynsmyndighet.

Kontroller och rutiner

För att minska risken för att de boende ska insjukna i Legionärssjukan mäts varmvattnet regelbundet i undercentralen för att kontrollera att kraven följs. Som en ytterligare åtgärd för att förhindra legionella i fastigheten uppmanar styrelsen medlemmarna att följa nedanstående rutiner:

  • att spola ut avsvalnat vatten ur ledningarna om man varit borta en längre tid - vid till exempel semester eller vid nyinflyttning - innan man använder duschen 
  • att felanmäla i de fall det är för låga temperaturer på varmvatten, dvs då kravet lägst 50 °C inte kan uppnås vid tappstället, samt om det tar ovanligt lång tid att få fram varmvatten när man spolar 
  • att vid badrumsrenovering rekommenderas att handdukstork som är kopplad till varmvattensystemet inte sätts tillbaka utan ersätts med en elektrisk.